Gaziantep denince ilk aklımıza gelen şey tabiki muhteşem güzellikteki lezzetleri. Yemek yemeği seven bir çift olarak gözümüzün önünde lahmacunlar,kebaplar,baklavalar uçmaya başladı bile 🙂 Yine böyle bir anda Antep’e gitmeye karar verdik ve o kadar beğendik ki bu sonbaharda 3.turumuzu yaptık.. Resmi tatillerde ya da haftasonu günübirlik bir gezi arayışındaysanız, hem gezelim öğrenelim hem de midemiz bayram etsin diyorsanız Gaziantep en doğru yerlerden bir tanesi. Biz her gidişimizde beğendiğimiz yerlere tekrar tekrar uğradık, yardımsever ve sıcakkanlı Antep esnafı ile çok güzel sohbetler ettik,el emeği hediyelikler,mis kokan baharatlar satın aldık ve Zeugma Mozaik Müzesi’ne bayıldık! Tüm gezilerimizden oluşturduğumuz notlarımız ayrıntılarıyla yazımızda.
Haydi başlayalım !
Gaziantep’e Nasıl Gidilir ?
-Gaziantep’e uçak ile 1 buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Biz İstanbul’da ikamet ettiğimiz için karayolunu düşünmedik ama daha yakın olanlar karayolu ile gidebilirler. Kampanyalı uçak biletlerinden yakalayabilirseniz çok uygun fiyata uçak bileti alabilir hatta bizim gibi günübirlik gidip gelebilirsiniz. Gaziantep Oğuzeli Havalimanı şehre 20 km uzaklıkta. Havaalanından Havaş ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Biz taksiyi tercih ettik ortalama 50 TL’ye merkeze gidebiliyorsunuz.
Gaziantep Gezilecek Yerler
- Gaziantep Mozaik Müzesi
-2011 yılında faaliyete geçen 1700 metrekare alana sahip müze Dünya’nın en büyük mozaik müzesi. Müzede Zeugma’dan çıkartılan mozaikler bulunuyor. Dünyaca ünlü Çingene Kız Mozaiği’de burada sergileniyor. Biz gitmeden önce bu kadar etkileneceğimizi ve beğeneceğimizi tahmin etmiyorduk. Avrupa’da gezdiğimiz bir çok ünlü müze ile kıyasladığımızda bu kadar kaliteli bir müzenin ülkemizde bulunması gerçekten gurur verici. Bu görkemli müze içinde yer alan büyüleyici eserleri yakından görmeli ve sesli rehber eşliğinde hikayelerini dinlemelisiniz. Müze, yazın 19.00 kışın ise 17.00 ‘ye kadar hizmet veriyor.
- Bakırcılar Çarşısı
-Bakır işçiliği, 400 yıllık geçmişe sahip bir el sanatı. Bu sanatın en güzel örneklerini görebileceğiniz yer de tarihi Bakırcılar Çarşısı. Bakırın her türlüsünü uygun fiyata bulabilir,güzel hediyelikler alabilirsiniz. Aynı zamanda bakır ustalarının çalışmalarını da yakından izleyebilirsiniz.
- Almacı Pazarı
-Antep’te baharat alışverişinizi yapabileceğiniz en iyi yer Almacı Pazarı. Kaliteli,taze ve uygun fiyatlı baharatlar bulabiliyorsunuz. Buradan, pul biber ( özellikle ipek cinsi tercih edin), antep fıstığı, nar ekşisi ve salça almadan dönmeyin. Biz isot,sumak ve zahter de ( zeytinyağı ile birlikte kahvaltılarda tüketilen baharat ) aldık ,çok kaliteli ve lezzetliydi. Pazar, Bakırcılar Çarşı’sının karşısında bulunuyor.
- Zincirli Bedesten
-18.yüzyılda Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Bedestenin beş kapısı bulunuyor. İçerisinde baharatçılar,gümüşçüler,hediyelik eşya satan dükkanlar var,uğramadan dönmeyin.Fiyatlar İstanbul ile kıyaslandığında gerçekten çok uygun.
- Gaziantep Kalesi
-Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25 m yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde bulunan kalenin 6000 yıllık bir geçmişi var. Tarihte birçok kez yıkılmış ve tekrar yaptırılmış. Kalenin çevresinde yapılan kazılarda Erken İslam, Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait birçok eser bulunmuş. Biz Antep’e her gidişimizde restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalıydı. Bu nedenle içini gezemedik ama siz açık yakalayabilirseniz mutlaka gezip görmelisiniz.
- Emine Göğüş Mutfak Müzesi
-Türkiye’nin ilk ve tek mutfak müzesi olan Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi’nde Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürü tanıtılıyor. Gaziantep Mutfağı’nda kullanılan mutfak malzemeleri, tabak, bardak, çatal – kaşık, servis tabakları, bakır eşyalar, sahanlar, sefer tasları özel vitrinlerde sergileniyor.
- Medusa Cam Eserler Müzesi
-Kale civarında bulunan müze, Türkiye’deki ilk özel cam müzesi olma özelliği taşıyor. İçeride 2000 civarı cam eser ve 1000’den fazla altın, gümüş, bronz ve toprak eseri görme şansınız var. 2000 yıl önce kullanılmış cam objeler gerçekten etkileyici. Kale civarında gezerken bu müzeye uğramadan geçmeyin.
Gaziantep’ de Ne Yenir Ne İçilir ?
-Gaziantep, gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağına” girmeyi başarmış Dünya üzerindeki 8 kentten biri. Biz günübirlik turlarımızda tadabileceğimiz kadar çok lezzet tatmaya çalıştık. Her gelişimizde tekrar tekrar yediğimiz tatlar da oldu damak tadımıza uymayanlar da. Her ne olursa olsun ülkemiz ile özdeşleşmiş lezzetleri yerinde yemek gerçekten çok güzel . Yorumlarımız ve tavsiyelerimiz için yazımıza buyrun.
- Metanet Lokantası
-Sabah kahvaltısı için iki güzel seçeneğiniz var. İlki Beyran Çorbası. İçebileceğiniz en güzel yer ise Metanet Lokantası. Bol etli,pirinçli,biraz acılı bir çorba. Ustalara göre bu bir yemek, çorba denilecek kadar kolay bir şey değil.Aslında haklılar.Erken saatlerde gelip içmelisiniz çünkü öğlene doğru kalmıyor.
- Orkide Pastanesi
-İkinci seçenek ise yöresel köy kahvaltısı. Bunun için en güzel adres ise Orkide Pastanesi. Yöresel serpme kahvaltı ve katmer pastanede en çok tercih edilenler. Serpme kahvaltıda gelen yöresel tatlar harikaydı. Fiyat olarak da İstanbul’a kıyasla çok çok uygun.
–Gazi Muhtar Paşa Bulvarı No:17,Şehitkamil ve 4 tane daha şubesi bulunuyor.
- Katmerci Zekeriya Usta
-Katmer, Gaziantep’den yemeden dönmemeniz gereken bir lezzet. Bunun için de en iyi adres Katmerci Zekeriya Usta. Kaymak ve bol fıstıktan oluşan katmerler çay ya da süt ile servis ediliyor. Genellikle kahvaltıdan sonra yeniliyor. Gittiğinizde katmer yapımını izlemeyi ve Zekeriya Usta’nın ünlülerle çekilmiş fotoğraflarına bakmayı unutmayın. Tabi birde usta ile fotoğraf çektirmeyi 🙂
–Çukur Mh., Körükcü Sok, B Hilmi Gecidi No: 16/C-D, Şahinbey
- Kebapçı Halil Usta
-Vedat Milor’un önerileri arasında bulunan Şehitkamil’deki lokanta Gaziantep’in meşhur kebapçılarından. Akşam üstü 4 gibi kapılarını kapatıyor aklınızda bulunsun. Zeugma Mozaik Müze’sine çok yakın, bu nedenle müze gezisinden sonra öğlen ya da akşam yemeği için tercih edebilirsiniz.
–Tekel Cad. Öcükoğlu Sok. No:6 Şehitkamil
- Küşlemeci Mehmet Usta
-Küşlemeci Mehmet Usta , ŞahinBey / Kemal Köker Caddesi’nde Kızılay Kan Merkezi karşısında bulunuyor. Lokantaya gittiğinizde ilk kez geldiğinizi söyleyin ve gerisini şefe bırakın. Tadım menüsü gibi hem doyurucu hem de en güzel ürünlerinden oluşan yemeklerini sunuyorlar size. Küşleme,simit kebabı,gavurdağı salatası bunlardan bazıları. Aynı zamanda Kebapçı Halil Usta’nın kardeşi olan Küşlemeci Mehmet Usta’yı leziz bir öğün için tercih edebilirsiniz.
–Alleben Mahallesi Kemal Köker Caddesi No: 19/A (Kızılay Kan Merkezi Karşısı) Şahinbey
- Koçak Baklava
-Küşlemeci Mehmet Usta’dan yürüyerek gidebileceğiniz Koçak Baklava Gaziantep’de baklavanın en iyilerinden. Baklava tercihinizi buradan yapabilirsiniz. Gaziantep’e ilk gidişimizde burada baklava yemiştik.Gerçekten şanına yakışır lezzette.
–Ali Fuat Cebesoy Bulv., Ş. M. Engin Özdinç Sok. No:3, Şehitkamil
- İmam Çağdaş
-Gaziantep denilince akla ilk gelen yerlerden biri İmam Çağdaş. 1887 yılından beri hizmet veren lokanta yemekleri ile ününü gerçekten hak ediyor. Özellikle baklava ve lahmacunda bizim bugüne kadar yediklerimizin en iyisiydi. Mekan her zaman kalabalık ama yer bulunuyor. Paket baklava almak isteyenler kasada uzun kuyruklar oluşturuyor ancak sıra çabuk ilerliyor gözünüz korkmasın. Evinize dönerken yaş ya da kuru baklava satın alabilirsiniz. İstanbul’a göre fiyatlar çok daha uygun. Paket 7-10 gun arası dayanabiliyor. Olur da uğrayamadınız ya da paket alamadınız. Üzülmeyin, telefon ya da mail ile sipariş verebiliyorsunuz. Bulunduğunuz yere kargo yada otobüs ile gönderim yapıyorlar.
–Şekeroğlu, Hamdi Kurtlar Cad. No:49, 27240 Şahinbey
- Tahmis Kahvesi
-Tahmis Kahvesi 1635’den beri faaliyette olan Türkiye’de ki en eski kahvelerden bir tanesi. Restorasyonlar ile günümüze bozulmadan gelen bu kahveyi kesinlikle görmeli ve kahve molanızı burada vermelisiniz. Bizim damak tadımıza uymadı ama Menengiç Kahvesi burada çok meşhur. Deneyebilir ya da daha sonra denemek için paket olarak satın alabilirsiniz.
–Suyabatmaz Mahallesi, Şehitler Caddesi, Eski Buğday Pazarı, No 21, Merkez
- Ebrar Katmer ve Simit Fırını
-Gaziantep’in meşhur yiyeceklerinden kahke için en iyi adres burası. İşleten çok tatlı bir amca var. Fazla çeşit mevcut, hepsi taze ve lezzetli. Kahkenin en önemli özelliği ise içindeki nohut mayası sayesinde kolay kolay bayatlamaması ve uzun süre taze kalması.
–Karagöz Mah.gümrük Cad.no: 29/b Millet Hanı Altı / Şahinbey
Tavsiye
-Restore edilen eski Antep evlerini ve sokaklarını gezebilir, Fırat Nehri üzerinde tekne turu yapabilirsiniz.
-El sanatları ile ünlü olan şehirden, sedef kakma eşyalar, kutnu kumaşından dokuma kumaşlar el işlemesi saf deriden yemeniler, Antep İşi olarak adlandırılan el işlemeleri, el dokuması halılar ve kilimler satın alabilirsiniz.
-Tahinli helva, pestil, muska, tatlı sucuk alabileceğiniz diğer lezzetler.